DRY NEEDLING
(länsimaiseen lääketieteeseen perustuva akupunktio)
Triggerpisteet ovat usein erilaisten myofaskiaalisten kiputilojen aiheuttajia.
Dry needling tarkoittaa triggerpisteiden hoitoa akupunktioneuloilla, mikä pohjautuu osaltaan samanlaisiin vaikutusmekanismeihin kuin kiinalainen, traditionaalinen akupuntio, mutta dry needling ei ole akupunktiohoitoa. Dry needling-hoito kohdistuu suoraan yksittäisiin triggerpisteisiin, toisin kuin perinteisessä akupunktiossa, jossa hoidetaan meridiaaneilla sijaitsevia akupunktiopisteitä. Maailmalla dry needling-hoito on laajalti käytössä oleva kivunhoitomenetelmä, mikä on todettu erittäin tehokkaaksi, nopeaksi ja turvalliseksi tavaksi hoitaa pehmytkudoksissa olevia triggerpisteitä. Myös nivelrikosta kärsivät ovat saaneet apua kivun lievitykseen.
Triggerpisteiden hoito akupunktioneuloilla kohdistuu tarkasti kipualueeseen, vaikka se olisi syvällä ja muiden lihasten alla, johon tavallisella manuaalisella käsittelyllä ei ylletä. Dry needling-hoidolla on mahdollista poistaa vuosia ollut kipu, jos kivun taustalla on triggerpisteiden aiheuttama kipuoireisto. Hoidolla saavutetaan varsin tehokas psykologinen vaikutus, mikä laukaisee potilaan kehon omat, luonnolliset paranemisprosessit, esim. keho käynnistää mm. endorfiinin, serotoniinin sekä noradrenaliinin tuotannon.
Asiantuntijat ovat sitä mieltä, että triggerpistehoidossa manuaalinen käsittely yhdistettynä dry needling -hoitoon on kaikkein tehokkain lähestymistapa.
Hoitoa ei suoriteta; jos asiakkaalla on neulakammo, akuuttivamma, mikä vaatii sairaalahoitoa, lymfaattinen turvotus, vahingoittunut immuunijärjestelmä, verisuonisairaus tai mikäli hän on alaikäinen.
Kinesioteippaus
Kinesioteippaus on kehitetty alun perin jo 1970-luvun loppupuolella Japanissa, kun kiropraktikko Kenzo Kase huomasi ihon kevyen liikuttelun vaikuttavan positiivisesti nivelen liikelaajuuteen sekä koettuun kipuun. Aluksi haluttu vaikutus saatiin terapeutin kosketuksella ja faskiakäsittelyllä, mutta Kasen tavoitteena oli saada vaikutus myös kestäväksi terapiakerran jälkeen. Johtoajatuksena oli tukea kehon luonnollista paranemisprosessia ja tähän ratkaisuksi löytyi ainutlaatuinen elastinen teippi, joka kiinnitetään iholle erityisten tekniikoiden avulla.
Kinesioteippausta käytetään yleisimmin lievittämään kipua, lisäämään nivelliikkuvuutta, ohjaamaan liikettä tai kehon käyttöä, kohentamaan asento- ja liiketuntemusta sekä optimoimaan lihastoimintaa. Lisäksi kinesioteipin avulla voidaan vaikuttaa liikkeen laatuun ja rytmiin, ohjata niveltä toimimaan mekaanisesti oikein tai tarvittaessa tukea niveltä toiminnallisesti. Myös erilaiset turvotustilat voivat usein olla otollisia kinesioteippaus kohteita. Kinesioteippaus on luonteeltaan sensorinen teippaus ja sen vaikutus perustuu pääsääntöisesti proprioseptiikkaan, ihon ja sen alla olevien kudosten kautta keskushermostolle välittyviin aistimuksiin sekä teipin avulla tehtäviin kevyisiin kudosten siirtoihin. Kinesioteippausta voidaan käyttää esimerkiksi terapeuttisen harjoittelun tukena ja yhtenä hoitomuotona osana muuta kuntoutusta.
Alaraajan alueella:
- ACL / MCL / LCL -ongelmat (risti- ja sivusiteet)
- Anterior knee pain ja muut polven kiputilat
- Kondromalasia
- Quadriceps femoris (reisilihas)
- venähdys / osittainen repeämä
- Varvaskramppi
- Nilkan nyrjähdys
- Meniscin (kierukka) repeämä (pieni)
- Polven nivelrikko
- Pohjekramppi
- Plantaarifaskiitti
- (Tulehtunut) vaivaisenluu
- Hamstring-lihasten venähdys / osittainen repeämä
- Piriformis-syndrooma
- Osgood-Schlatteri (OSD)
- Juoksijan tai hyppääjän polvi
- Akillesjänteen ongelmat
- Shin splints (penikkatauti)
- Drop foot
Yläraajan alueella:
- Frozenshoulder (jäätynyt olkapää)
- Olkapään impingement (ahtauma)
- Olkapään subluksaatio (osittainen sijoitaanmeno)
- Thoracic outlet sundrome (TOS)
- de Quervainin -tauti (peukalon jännetupen tulehdus)
- Erilaiset olkanivel – / hartiarenkaan alueen ongelmat
- Tenniskyynärpää / golfkyynärpää
- Trigger finger (napsusormi)
- Rotator cuff -repeämä
Rangan alueella:
- Alaselän kipu / venähdys
- SI-nivelen kipu / venähdys
- Whiplash (niskan retkahdusvamma)
- Torticollis (kierokaula)
- Välilevytyr’
- Iskias
Muita / yleisluontoisia:
- Jännetulehdukset
- Lihasvenähdykset, pienet revähdykset
- Compartment syndrome (aitiopaine)
- Post-operatiivinen / traumaattinen ödeema (turvotus)
- Lymfaattinen turvotus
- Bellin pareesi (kasvohalvaus)
- Päänsärky (migreeni)
- TMJ-dysfunktio (purentaelimistön toimintahäiriöt)
- Päänsärky (tensio)
- Neurologiset ongelmat
Urheiluteippaus
Urheiluteippaus on tukimenetelmä ja sitä käytetään urheiluvammojen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Teippauksilla pyritään rajoittamaan sellaisia liikkeitä ja liikesuuntia, jotka eivät ole suotavia. Urheiluteippaus estää vammautumista ja sallii urheilijan tai aktiiviliikkujan osallistumisen harjoituksiin tai kilpailuihin.
Muita käyttötarkoituksia ovat mm. revähtäneen nivelsiteen tukeminen, yliliikkuvan nivelen koordinaation paraneminen ja kivunlievitys.
TENS / EMS hoito
TENS = Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation
Menetelmässä kosketushermopäätteitä ärsytetään sähköisesti, jolloin ärsykkeet estävät kipuärsykkeiden etenemisen selkäytimestä aivoihin. Laitteilla voidaan antaa joko nopearfekvenssistä ärsytystä, joka tuntuu iholla värinänä tai hidasfrekvenssistä ärsytystä, joka tuntuu kivuttomina lihassupistuksina. Sitä käytetään monien akuuttien ja kroonisten kipujen hoidossa. Kun ärsytys kohdistetaan lihaksen kipeisiin laukaisupisteisiin, lihasten arkuus vähenee. TENS-hoidon antamiselle on joitakin esteitä, kuten ihotulehdus, avoin ihohaava ja voimakas ihottuma, eikä sitä anneta, jos on raskaana tai käyttää sydämen tahdistinta.TENS-laitetta voidaan käyttää erityyppisten akuuttien ja kroonisten kipujen lievitykseen, kuten- nivelkipu (esim. polvi-, lonkka-artroosi)
- selkärangasta lähtöisin oleva krooninen kipu
- liikuntaelimistön rappeumasairaudet
- jännityspäänsärky
- säteilevä kipu (esim. selkäkipu)
- amputaatiotyngän kipu / aavesärky
- kuukautiskipu
- synnytyskipu
- reumasairauksista aiheutuva kipu
EMS=Electrical Muscle Stimulation
Keskus- ja ääreishermostot säätelevät normaalia lihastoimintaa lähettämällä lihaksiin sähkösignaaleja. EMS toimii samalla tavalla, mutta siinä käytetään ulkoista apuvälinettä ja iholle kiinnitettyjä elektrodeja sähköisten impulssien lähettämiseksi elimistöön. Impulssit stimuloivat hermoja lähettämään signaaleja kohdelihakseen, joka reagoi supistamalla samalla tavalla kuin normaalissa lihastoiminnassakin.
Stimulaatio edistää myös verenkiertoa, mikä tekee siitä ihanteellisen hoitomenetelmän jännittyneille lihaksille ja turvonneille jaloille. Parempi verenkierto auttaa lihaksia rentoutumaan ja edistää jalkoihin kertyneen liiallisen nesteen poistumista.