Hieronta

Urheiluhieronta

Urheiluhieronta sopii niin urheilijoille, kuin muillekin ihmisille, iästä riippumatta. 
Klassiseen hierontaan verrattuna urheiluhieronta on tehokkaampaa ja monipuolisempaa.
Siinä hierotaan lihas venytyksessä, sekä hoidon voimakkuutta säädellään parhaan mahdollisen lopputuloksen saamiseksi. Urheilijoiden hoidossa huomioidaan myös hieronnan vaikuttavuuden tarve suhteessa urheilijan harjoitus- ja kilpailuohjelmiin.

Vaikutus ihoon
Kevytkin ihonhieronta vapauttaa ihon soluissa vaikuttavia aineita, kuten histamiinin ja serotoniinin. Nämä vaikuttavat kehossa esimerkiksi verisuonia laajentamalla ja ihon lämpötilaa nostamalla.

Vaikutus kipuun
Hieronnan kipua lievittävä vaikutus on yhtä monimutkainen selitettävä kuin akupunktuurissakin, porttikontrolliteoriaksi kutsuttua kiputeoriaa voidaan soveltaa molempiin.

Vaikutus verenkiertoon
Laskimoiden toimintaan hieronnalla vaikutetaan suoraan. Hierontatekniikat kulkevat aina laskimoiden verenvirtauksen suuntaisesti. Hieronnalla tuskin vaikutetaan suoraan valtimoiden toimintaan, koska valtimot toimivat pääasiassa sydämen pumppausvoiman ja sydämen säätelyn kautta. Hieronta vilkastuttaa verenkiertoa, laajentaa verisuonia ja auttaa sydämen toimintaa.

Vaikutus lihaskudokseen
Hieronta rentouttaa kireän lihaksen. Rennossa lihaksessa ravinteita tuova ja kuona-aineita poistava verenkierto toimii hyvin. Lihaksen hermosto toimii normaalisti rennossa lihaksessa.

Vaikutus hermostoon
Hieronta vaikuttaa keskushermostoon ääreishermostosta tulevien impulssien kautta.

Psykologinen vaikutus
Hieronta aikaansaa mielihyvän tunteen. Hierottava kokee hierojan kosketuksen miellyttävänä. Jos ei näin ole, vaihtakaa hierojaa. Joskus potilas kertoo mieltään painavista asioista, joita koulutetulle hierojalle voi luottamuksella kertoa, koska koulutettua hierojaa koskee vaitiolovelvollisuus, kuten muitakin terveydenhuollon ammattilaisia.

Mobilisoiva hieronta

Mobilisoiva hieronta poikkeaa klassisesta hieronnasta siinä, että se kohdistetaan erityisesti niveliin sekä syvälle sijaitseviin pehmytkudoksiin kuten nivelkapseliin, nivelsiteisiin, lihaksiin, jänteisiin ja lihaskalvoihin. Niveleen kohdistetulla hidasrytmisellä ja rauhallisella liikkeellä pyritään saamaan aikaan liukuminen nivelpintojen välillä. Syviin kudoksiin kohdistuvalla painevaikutuksella ja liikkeellä saadaan aikaan aineenvaihdunnan paraneminen ja kudosten venytys.

Faskiakäsittely
Faskia on lihaksia ja muita kudoksia ja elimiä ympäröivää sidekudosta. Sen kireys voi aiheuttaa elimistöön epätasapainotiloja ja kipuja. Faskiakäsittelyiden avulla voimme palauttaa lihasten toimintakykyä ja siten auttaa monista kroonisista vaivoista kärsiviä.
Faskiakäsittelyn eli lihaskalvojen manuaalisen liu’uttamisen tavoitteena on kireiden lihaskalvojen rentouttaminen ja venyttyneiden lihasten aktivoiminen. Käsittelyyn lisätään yleensä triggerpistehoito, joka tehostaa rentouttavaa vaikutusta lihaksessa.

Trigger-pistekäsittely
Triggerpiste on lihakseen tai sen kalvolle tuleva kipupiste, joka säteilee kipua yleensä samalle, joskus pitkällekin trig-gerpisteestä olevalle alueelle. Esim. lapaluuta ympäröivät lihakset säteilevät olkapäähän tai käsiin aiheuttaen särkyä ja puutumista. Päännyökkääjälihaksen triggeri säteilee silmänpohjaan särkyä. Pakaralihaksien triggerit aiheuttavat pakaroihin ja jalkoihin tylppää jomottavaa särkyä ja puutumista. Triggerit aiheuttavat myös lihasheikkoutta, hikoilemista ja unettomuutta. Triggerkivuille on tyypillistä, että niihin eivät särkylääkkeet auta kunnolla.

Trigger-piste käsittelyssä hoito voidaan tehdä muutamalla eri tekniikalla. Pistettä voidaan painaa yhtäjaksoisesti noin minuutin ajan, jolloin triggeri ”sulaa” sormen alla. Pistettä voidaan myös hieroa tehokkaasti muutaman sekunnin ajan ja käydä muulla ympäröivällä alueella ja palata taas takaisin useita kertoja kunnes triggeri sulaa. Käsittelyissä voidaan käyttää myös TENS-hoitoa. Hoitona pinnallisten lihasten triggereihin käytetään myös lihaskalvo (faskia)- ja venytyshierontatekniikkaa. Trigger-pisteitä voi käsitellä myös akupunktioneulalla, jolloin päästään käsiksi myös syvällä oleviin pisteisiin. (katso kohta muut hoidot dry needling).

Lisätietoja: Koulutettujen Hierojien Liitto